новости


Нови Сад, 22. октобар 2019.

Завршен пројекат „Развој прелазног пута Кибекхаза–Рабе“

У Центру „Мастер“ Новосадског сајма данас, 22. октобра 2019. године, одржана је завршна конференција поводом пројекта у оквиру прекограничне сарадње Мађарске и Србије „Развој прелазног пута Кибекхаза–Рабе“, вредног више од 5,5 милиона евра, од чега је из средстава Европске уније донирано готово 4,6 милиона.

У завршној фази овог пројекта недавно је отворен нови гранични прелаз између Мађарске и Србије у циљу олакшавања живота локалног становништва и подстицања економског развоја насеља која се налазе на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније.Отврајући конференцију, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да ће овај пројекат умногоме допринети регионалном развоју АП Војводине и подручја северног Баната, а нарочито општине Нови Кнежевац.

- Повезивање наших држава снажним економским везама, а пре свега развијеном путном инфраструктуром и отварањем нових граничних прелаза, најбољи је начин да изграђујемо међусобно поверење - рекао је секретар Бјелић, истичући посебан значај овог пројекта јер је реч о зони међудржавног контакта која територијално повезује три суседне земље и простор на коме се свакодневно сусрећу заједнички интереси наших грађана.

Водећи партнер на пројекту чији је приоритет интензивирање економске, социјалне и културне сарадње између двеју држава јесте НИФ – Национална агенција за инфраструктуру из Будимпеште, док су пројектни партнери ЈП „Путеви Србије“ из Београда и Завод за урбанизам Војводине из Новог Сада.

О значају пројекта на конференцији су говорили и подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Рудолф Тот, директор Завода за урбанизам Војводине Предраг Кнежевић и извршни директор за стратегију, пројектовање и развој ЈП „Путеви Србије“ Биљана Вуксановић.
  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт